A VECTOR STORY

A KEZDETEK

Pályakezdőként a számítástechnikai-informatikai szakma akkori éllovasa a SZÜV programozói voltunk a nejemmel, majd több nagyvállalatnál  is dolgoztunk vezető beosztásban. Megtapasztaltuk az érem mindkét oldalát, hiszen nem csak kódoló programozók voltunk, hanem számítóközpont vezetők, osztályvezetők, igazgató helyettesek, akik saját beosztottakat vezettek, problémák informatikai eszközökkel való megoldását koordinálták.

Szalontai Zoltán ügyvezető

Szalontai Zoltán
a Vector Kft. ügyvezetője

MEGALAKULT  A VECTOR

A rendszerváltás pillanatában azonnal saját vállalkozást alakítottunk, aminek a VECTOR nevet adtuk. Mindketten programozó matematikusként végeztünk az ELTE-n, így tudtuk mit jelent a matematikában a vektor, s azt a célt tűztük magunk elé, hogy a szakmában iránytűként mutatjuk az irányt az ügyfeleinknek, a konkurenciának és az alkalmazottainknak is. A céget lényegében egy DIRI nevű, szabadidőnkben kifejlesztett szoftverre hoztuk létre, amely a nagyvállalatok vezetői és titkárságai részére készült vezetői információs rendszer volt. Akkor még nem létezett Windows, MS Word, Excel, Outlook, de az igény ezekre már igen! Ezt a piaci rést észleltük, s egy olyan eszközt fejlesztettünk ki, ami az adott korban nagyon korszerűnek számított, s relatív olcsósága révén széles körben lehetett értékesíteni.

A DIRI hihetetlenül sikeres lett, a szakma is, potenciális ügyfélkörünk is megismerte általa a VECTOR nevét. A szakmai sajtóban sokat foglalkoztak vele (Computerworld, Alaplap, stb.), sőt a korabeli szoftverforgalmazó nagyágyúk - mint a Cédrus és a Novotrade – is felvették a kínálatukba, s forgalmazták.

Nagyon gyorsan, napokkal a megalakulásunk után már növelnünk kellett a létszámunkat. Az első sikeres giga projektünk a KIPSZER, egy majd tízezer fős óriás cég vállalatirányítási rendszerének elkészítése volt. A munkát nagy megelégedésükre sikeresen elvégeztük, s innentől egyre komolyabb cégekkel sikerült kapcsolatba kerülnünk. 

 

VECTORY VÁLLALATIRÁNYTÁSI RENDSZER

A 90-es évek első harmadának végére már nem a DIRI volt a fő termékünk, hanem az ügyviteli megoldásokat (számlázás, készletkezelés, pénzügy, könyvelés, stb.) nyújtó Vectory. Legnagyobb ügyfelünk ekkoriban a Bács-Kiskun megyei Vízmű Vállalat volt, akinek a vízdíjszámlázási rendszerével havonta 60 ezer számla készült a Vectory rendszerrel.

A 90-es évek közepére a magyarországi szoftveres cégek élmezőnyébe küzdöttük magunkat. Ekkoriban fordult a Microsoft figyelme a vállalati szerverek világa felé, s készült ennek a piacnak a meghódítására. Ehhez kifejlesztette a Windows NT technológiát, s gőzerővel fejlesztette az ezen alapuló Back Office termékét. A Back Office és az NT bevezetésének támogatására szoftverfejlesztő cégeket kerestek világszerte, akik a termék piacra vitele előtt már ezen az új technológián fejlesztenek. Szaksajtóból értesültünk erről a lehetőségről, s jelentkeztünk a Microsoft Magyarországnál, jelezve, hogy szívesen beszállnánk ebbe a folyamatba.  Sikerült is bekerülni illetve közel kerülni a világ elit fejlesztői körébe, s a Vectory for Windows nevű termékünket a Microsoft anyagi és szakmai támogatásával hoztuk létre. Az egyik első olyan magyar cég voltunk, aki komplett vállalatirányítási rendszert fejlesztett Back Office alapokon, s használni tudta az akkor forradalmian újnak számító 64 bites Alpha Server technológiát. Az első Windows-os rendszereinket 1995-ben értékesítettük, s 1996. január 1-e óta is folyamatosan üzemelnek rendszeres verziófrissítés mellett.

 

HITVALLÁS

Napjainkra a Vector egy 60 fős szoftveres középvállalkozássá nőtte ki magát, úgy számoljuk, hogy mintegy 800 cég számára értékesítettük vállalatirányítási rendszerünket. Ezek nagy része magyarországi tevékenységet folytat, de vannak ügyfeleink Szlovákiában, Romániában, Szlovéniában és Horvátországban is. Ügyfeleink között szinte mindenfajta tevékenységet végző cég előfordul. A felhasználók zöme kereskedelemmel foglalkozik, de gyártók, szolgáltatók, szervizek, mezőgazdasági cégek, nyomdák is szerepelnek a referencia listánkon. A felhasználók mérete is szórt, a néhány felhasználós kis cégtől és startup cégektől az 500 felhasználós óriáscégig mindenfélével találkoztunk már. Legnagyobb ügyfeleink árbevétel 10-40 mrFt. Aki ma Magyarországon világítástechnikai terméket, építőanyagot vásárol, az nagy eséllyel Vectory-val készített számlát kap az áru mellé. Egyre több nyomda vált a mi szoftverünkre, s a projekt cégek is egyre nagyobb számban választanak minket.

Hogyan értük el mindezt? Kitartó munkával. Amit persze nem munkának éltünk meg, mert nekünk ez a hobbink is egyben. A hivatásunk a szoftverfejlesztés, s azon belül is a vállalatirányítási rendszerek fejlesztése. S ez igaz a Vector egész csapatára.  Kollégáink odaadása, lojalitása, szakmai kvalitásai nélkül a Vector messze nem lenne az, ami. A Vector összes valaha volt és jelenlegi dolgozójának köszönhető, hogy egy sikeres, komoly múlttal és biztató jövővel rendelkező cégről beszélhetünk.

2019-ben a Vector 30 éves lesz. Reméljük, hogy szellemisége, eredményessége, ügyfél orientáltsága, probléma megoldási képessége töretlen marad a jövőben is, ugyanúgy, ahogyan az elmúlt 30 évben kialakítottuk, megőriztük!