2018.07.01-től hatályba lépő kötelezettség

 

2018. július 1-jétől új adatszolgáltatási követelményeknek kell eleget tennie a vállalkozásoknak. Ettől a dátumtól ugyanis kötelező adatot szolgáltatniuk a NAV felé a legalább 100 ezer forint áthárított áfát tartalmazó, belföldi adóalanyok közötti ügyletekről kiállított számlákról. A kibocsátott számlák – és számlával egy tekintet alá eső okiratok – adataira vonatkozó adatszolgáltatás 2018. július 1-jétől a kiállítás után, rövid időn belül, elektronikusan teljesítendő.

 

Számlázó programmal történő számlázás esetén a számlaadatokat a számlázó programból emberi beavatkozás nélkül, nyilvános interneten keresztül azonnal, a számla elkészülése után rögtön továbbítani kell a NAV felé.  

 

Kézi számlázás (nyomtatvány, például számlatömb alkalmazásával történő számlázás) esetén a számla adatait a NAV által biztosított webes felületen kell rögzíteni és az adatszolgáltatást 5 naptári napon belül kell teljesíteni. Ez a határidő rövidül abban az esetben, ha a számla 500 ezer forint vagy azt meghaladó összegű áthárított adót tartalmaz. Az 500 ezer forint vagy annál nagyobb összegű áfát tartalmazó számla adatait már a számlakibocsátás utáni napon rögzíteni kell a webes felületen.

 

Az új adatszolgáltatás részletes követelmeit és az erre vonatkozó jogszabályok gyűjteményét a https://onlineszamla-test.nav.gov.hu/ oldalon tette közzé a NAV. Javasoljuk ennek részletes áttanulmányozását, mivel itt nem csak fejlesztőknek szóló, hanem felhasználói szintű információk is megtalálhatóak.

 

Hogyan készüljön fel az Online Számla Rendszerre?

 

 • Keresse fel a NAV hivatalos weboldalát!
  https://onlineszamla-test.nav.gov.hu/
  Itt nem csak fejlesztőknek szóló, hanem felhasználói szintű információkat is olvashat az Online Számla Rendszerrel kapcsolatban.

 

 • Regisztrálja cégét az Online Számla Rendszer weboldalon!
  https://onlineszamla-test.nav.gov.hu/regisztracio/start
   Jelenleg a teszt rendszer használatára lehet csak regisztrálni, az Online Számla Rendszer élesítésére a későbbiekben kerül sor, ennek pontos dátuma még nem ismert. Az éles rendszerbe mindenképpen be kell majd regisztrálnia akkor is, ha korábban a teszt rendszerbe már regisztrált! Az éles regisztrációt követően fogja megkapni azokat az azonosítókat, amelyek az online számlázás beállításának véglegesítéséhez szükséges lesz!

 

 • Gondoskodjon az ügyfélkapu hozzáféréséről!
  Az Online Számla Rendszerbe történő regisztrációt csak olyan személy jogosult elvégezni, aki ügyfélkapu hozzáféréssel rendelkezik és az adatszolgáltatásra kötelezett vagy annak képviseletére jogosult.

 

 • Teremtse meg az online adatszolgáltatáshoz szükséges technikai feltételeket!
  Elengedhetetlen, hogy rendelkezzen stabil interneteléréssel és a jogszabálynak megfelelő számlázó programmal. Javasoljuk, hogy már most ellenőrizze, hogy ezek a feltételek megnyugtatóan teljesülnek-e az Ön cége estében.

 

 • Ne várjon tovább az ideális számlázó program beszerzésével!
  Vectory rendszerünkkel Ön garantáltan eleget fog tudni tenni az online adatszolgáltatási kötelezettségének.

Kérje ingyenes szoftverbemutatónkat!

 

Megoldás a Vectory ERP-ben

 

Ügyfeleinket természetesen támogatjuk ezen jogszabálynak történő megfelelésben is, ennek megfelelően a Vector Kft. kollégái az első információk megjelenése óta kiemelt figyelemmel kísérik a NAV hivatalos közleményeit az adatszolgáltatási témában, így az elvárások szerinti működés fejlesztése és tesztelése már folyamatban van Vectory vállalatirányítási rendszerünkben.

 

A Vectory felhasználóinak  további támogatására az online adatszolgáltatási funkció fejlesztésén felül kialakításra kerül egy pontos adatfeltöltési napló és automatikus értesítési rendszer. Ezek segítségével az információ az esetlegesen felmerülő feltöltési problémákról gyorsan és közvetlenül eljut a megfelelő személyekhez.

 

Az új adatszolgáltatáshoz kapcsolódó fejlesztéseinkről és az új Vectory funkciók beállítási lehetőségeiről ügyfeleinket hírlevélben fogjuk részletesen tájékoztatni, biztosítva azt, hogy
2018. július 1. után is könnyedén és gördülékenyen végezhessék napi munkájukat és állíthassák ki számláikat a
Vectory ERP-vel.